Aad Breed: De Gevangenis genaamd TAAL

‘Ik ben Aad Breed, geboren op 1 mei 1941 omstreeks 11.20 uur. Ook kan ik nog vermelden dat ik van het mannelijk geslacht ben. Dergelijke uitspraken bepalen mijn identiteit en zo’n identiteit beschouwen we als “waar”. Zo “waar” dat ze zelfs in mijn paspoort terecht is gekomen. Iedereen kan en mag dat controleren. Wie of wat ik zou zijn zonder die naam zou ik niet weten. Om te weten wie je bent heb je woorden en namen nodig. Hoe komt het toch dat ik echt denk dat ik die naam ben, terwijl het tegelijkertijd zo makkelijk is om te zien dat er tussen je ik en de naam, die mijn ouders op dit ik geplakt hebben geen werkelijk verband bestaat?’

Interview door ‘Patrick’ met ‘Aad’:

Aad’s boeken:

Piramidesteden 

Tralies van de taal (2007)

Er zijn geen dingen: de nieuwe visie op de werkelijkheid (1987)

Onze waandenkbeelden

De blinde vlek in de filosofie: een studio over waarheid en eigenwaarde (1999)

Aad’s website:

PiramideStad.nl

 

2 gedachtes over “Aad Breed: De Gevangenis genaamd TAAL

  1. Het valt niet echt te bewijzen (of te ontkrachten) dat iets ‘niet bestaat’ of ‘slechts een illusie is’. Het gaat daarbij immers om een idee of een mening – en dat soort dingen hebben alleen de waarde en de betekenis die wij er zélf aan geven. Het lijkt erop dat Aad Breed, net als helaas vele anderen, zijn eigen scheppende rol ontkent of geheim wil houden. Ik vermoed dat hij zich schaamt voor de denkbeeldige wereld waaraan hij met ieder woord vorm geeft en die hij met elke handeling in stand helpt te houden. Ook spelen gevoelens van schuld waarschijnlijk een rol. Jammer dat hij daarover niet de waarheid zegt!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s