Een vraag namens ons niet drinkers

Lief mens,

Ik zou je wat willen vragen. Namens ons die geen alcohol drinken met de feestdagen. Zou je je een béétje kunnen inhouden deze kerst en oud-en-nieuw? En ons niet-drinkers niet willen wegzetten als ongezellige types?

Velen van ons drinken namelijk niet of nauwelijks alcohol, met een reden. We hebben in onze kindertijd genoeg ellende meegemaakt door overmatig drankgebruik. Of later in liefdesrelaties. Wat er voor zorgt dat verjaardagen, kermissen, carnaval, feestdagen, bruiloften en andere festiviteiten nou niet bepaald dagen zijn waar we naar uitkijken. Sterker nog, ze roepen angst bij ons op. Oud verdriet. En ze maken ons zenuwachtig.

Dat je een paar glazen wijn of bier drinkt bij het eten is natuurlijk te begrijpen. Maar voor veel ‘mensen zonder grenzen’ zijn feestdagen als deze een excuus om zich eens lekker vol te laten lopen. Natuurlijk kun je daar een gezelliger mens van worden, maar vaak ook niet.

Regelmatig worden tijdens kerstborrels en kerstdiners in een dronken bui dingen gezegd en gedaan die later niet meer terug te draaien zijn. Aanwezige kinderen, hoe jong ook, krijgen dit allemaal mee. Spanningen aan tafel, ruzies, gemene blikken. Ik snap best dat de stress van een heel jaar werken of samenwonen er uit moet, maar moet dat nou werkelijk aan tafel waar iedereen bij zit of staat? En wil je kinderen daar de rest van hun leven mee opzadelen?

Ik snap heus wel dat je niet zomaar graag en veel drinkt. Je voelt je er waarschijnlijk blijer en vrijer door. Maar dit kan al gauw omslaan en de pijn die je misschien weg probeert te drinken komt dan weer aan de oppervlakte, maar nu zonder remming of demping. En je wordt voor je omgeving heel onvoorspelbaar en als gevaarlijk ervaren.

Als er één wens is die ik deze kerst heb, dan is het een ruzievrije, spanningsloze, sfeervolle bijeenkomst van mensen, zonder dat ze zichzelf verliezen in de drank. Je hoeft je niet helemaal laveloos te drinken om het leuk te hebben. Echt niet. Probeer het eens, deze dagen. Je doet er jezelf en de dierbaren om je heen een groot plezier mee.

Liefs,
Patrick

A3GR16

4 gedachtes over “Een vraag namens ons niet drinkers

  1. Ben ik dan één van de weinigen waar dit soort gedoe niet in de familie voor komt?
    Zelfs de ex familie komt hier nog regelmatig, behalve mijn ex, leven en laten leven en dan niet alleen tijdens de kerstdagen!

    Fijne dagen PK!

    Geliked door 1 persoon

  2. Dag Patrick, hopelijk hebben er mensen die je hier mee wit bereiken net als ik doorgeklikt en het gelezen. En nog beter, in ieder geval de moeite gedaan om de informatie in de laatste alinea te overwegen… Het is voor mij heel herkenbaar en als we allemaal ons steentje bijdragen dan wordt de wereld steeds mooier. Bedankt voor jouw artikel! Groetjes Miranda en een mooi 2017!

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s