Henk Barendregt over vrije wil

Interessante insteek van deze hoogleraar in de wiskunde en vipasanna leraar Henk Barendregt: er is vrije wil, hij is alleen niet van jou! Zie hier een recent interview met hem:

Meer over de vrije wil in dit interessante artikel:
http://www.kennislink.nl/publicaties/ik-heb-geen-vrije-wil-welles-die-heb-je-wel

Meer over de mens Henk Barendregt, wiskunde en onderzoek naar het effect van mediteren op de hersenen in deze aflevering van Profiel:
http://www.npo.nl/profiel-henk-barendregt/23-02-2011/POW_00107164

 

 

4 gedachtes over “Henk Barendregt over vrije wil

 1. erggg mooi weer.

  En gelukkig zijn er meer methodes om oude habits, ongezonde structuren, hechtingsstoornis etc. op te ruimen zoals met EMDR en/of CREF bijvoorbeeld. Door dit filmpje kan ik de ND en het werk in mijn praktijk toch blijven combineren… en mag het er naast elkaar zijn 😉

  Geliked door 1 persoon

 2. ‘Er is vrije wil, hij is alleen niet van jou!’ Mooi gezegd, het is vergelijkbaar met ‘Liefde is alles’ en ‘Alles is vrij’. Wil je weten wat vrijheid is, kijk dan naar een bloem, dat is vrijheid. De pijn in mijn rug (na het tillen van tuintegels) is ook vrijheid, de expressies van leven zijn totaal vrij, zowel het schitterende als het afschuwelijke. Je ziet het pas als je het begrijpt en je begrijpt het pas als je het ziet. 😉 morgen ga ik deze video bekijken, nu eerst mijn yoga en slapen.

  Geliked door 2 people

 3. Een heel mooi gesprek samen!! De vraag over bewustzijn die onopgelost bleef: ‘Waar komt bewustzijn vandaan?’ en ‘Als alles bewustzijn is, hoe kan het dan, dat de wereld van de vormen zo’n stabiliteit heeft?’ daar zegt mijn intuïtie het volgende over. Bewustzijn komt nergens uit, het was er altijd al. Bewustzijn is ook geen eigen zelfstandig iets, het bestaat niet los van de eenheid met vormen. En de vormen/manifestaties bestaan niet los van bewustzijn. Beide bestaan helemaal niet los van elkaar. Het is een echte eenheid! water H2o kun je splitsen in waterstof en zuurstof. Dat kan alleen omdat er veel meer bestaat dan dat om ze te scheiden. Met bewustzijn en vorm is dat niet zo, omdat er buiten die eenheid niets bestaat. Ook de leegte en het niets zit in de eenheid ingebakken: leegte en bewustzijn zijn één, en dat is weer één met de vormen. Nu kun je ook begrijpen waar de stabiliteit van de wereld vandaan komt. De flexibiliteit van het droomachtige, is een vast onderdeel van de stabiliteit van de wereld. Overal zijn hier bewijzen van te vinden en het is heel mooi dit te zien en hier in mee te stromen.

  Geliked door 1 persoon

 4. De bedenkingen over de vrije wil zijn allemaal als los zand, niets meer dan analyses van denken over ‘t denken, zonder geheugen kan men dat niet. De vrije wil discussie is als een melkkoe, goed voor inkomsten, aanzien en publicaties. Het is allemaal heel simpel in een paar zinnen samen te vatten. Het nest van filosofie, van denken over denken, van denken over vrijheid voor iemand, later. Zo zijn we het product en slaaf van ons geheugen. Om te zijn wat ik ben hoef ik niets te doen. Maar het is wel leuk om te doen alsof. Dus lijkt het alsof je wel kunt doen wat je wilt, maar je kunt natuurlijk nooit – w i l l e n – wat- je wilt. Vrije wil is als droog water.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s