Lou de Palingboer

De titel Nederland’s eerste advaitaleraar wordt vaak aan Wolter Keers toegeschreven. De man die in de jaren ’70 en ’80 lezingen gaf, naar Nisargadatta in India ging en zijn prachtige boek I am That vertaalde. Maar eigenlijk kende Nederland in de jaren ’50 en ’60 al een soort van advaitaleraar, met de naam Lou (spreek uit Lauw) de Palingboer, uit Muiden. Hij gaf lezingen in Muiderberg, had een boel volgelingen die ze/zich Lou mensen noemden.

lou

Mysticus Jan van den Oever refereert regelmatig aan hem, gelukkig is er een TV documentaire uit de serie Andere Tijden uit 2005 bewaard gebleven genaamd De God die Lou heette. Deze is hier te bekijken via uitzending gemist. Of kijk ‘m in mp4 via http://patrick.fm/docu

Ook de moeite waard: Lou’s officiële website

Leer Uw WARE ZELF kennen, want het IS IN U GELEGD!
Lou Voorthuijzen

6 gedachtes over “Lou de Palingboer

 1. Over Lou de Palingboer. Deze groepering kwam destijds nogal in opspraak vanwege sekte-achtige toestanden. Vraag me af of een posting over Lou de Palingboer thuishoort op Doorzie.NL. (Maar mijn opvatting voor een betere, bijvoorbeeld die van Jan van den Oever.) 🙂

  Geliked door 1 persoon

   • Zie bijvoorbeeld dit stukje uit een van zijn toespraken:

    Uit een Brakke Grond-rede van april 1957:

    “Schepping betekent God onbewust. God is zichzelfe en de schepping wordt alleen God’s aanzien, want er is geen aanzien van God zonder schepping. Deze dingen staan beschreven in de bijbel: Philippus zei tegen Jezus: “…toon ons de Vader en het is genoeg!” waarop Jezus antwoordde :”Philippus, hebt ge mij gezien, dan hebt ge de Vader gezien!”. Maar de levende ziel ligt nu bij de mens als dood onder Satans medemacht als denker. Satan heerst als een God over het brein en denkvermogen van de mens. Als de stof door het levendmakend woord godvruchtig wordt opgewekt,dus tot leven wordt gewekt, dus weer een levende ziel wordt, keert deze levende ziel in eenheid met de schepping vrijwillig tot God terug, waarbij de ziel bekrachtigd wordt met de eigenschappen van God in het stof….”.

    Geliked door 1 persoon

  • Hoi Wouter, als het eenmaal doorzien is dan herken je de roep om eenheid in iedere boodschap. In dit geval refereert Lou aan ‘het ik denken als de duivel’ bijvoorbeeld. Jan noemt Lou in een interview met Rinus van Warven, dat op advaitavedanta.nl staat.

   Like

 2. Ik heb het geluk gehad Lou enkele malen te ontmoeten in de zgn. huiskamerbijeenkomsten in Amsterdam in de begin periode.
  Over advaita had ik toen nog nooit gehoord.
  Alles wat ik mij ervan herinner was een aanscherpen van goed en kwaad, Alle ziekten waren het gevolg van een gebrek aan totale overgave aan Lou zelf. Gebrek aan geloof in hem leidde tot ongemakken. Duivelse werkzaamheden waren dan het gevolg.
  Ik heb heel veel angst en verdriet gezien bij zijn volgelingen, Hij blies dan de duivel uit en de lach kwam weer terug.
  Het was een vreemde ‘leer’ die hij verkondigde zoals bijv.: de aarde was plat en niet rond. De mens was onvolmaakt en dus de wetenschap was onvolmaakt en die maakte dus onvolmaakte instrumenten welke leidden tot onvolmaakte ontdekkingen zoals bv. een ronde aarde.
  Hij had wel een geweldige uitstraling. Lou bleef in je hoofd rondspoken. Het was moeilijk (soms wekenlang) om je daar los van te maken. Wel indrukwekkend dus!
  Het vele verdriet en de angst voor de duivel bij zijn volgelingen deed mij besluiten om mij los te maken van Lou.

  Geliked door 2 people

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s