150 gedachtes over “Een stevig gesprek met filosoof Jan Bor, over de zin en onzin van nondualiteit en advaita

 1. @zwerver…..Die (niet bestaande) polariteiten heb je wel nodig om dat in te zien….Je ‘ziet’ daardoor wat je geest je voorhoud vanuit het non duaal eenheidsbesef.

  Like

 2. @Michael Nobbe, Kijk eens dichterbij, om je heen op de aarde……De natuur, bestaande uit bomen, planten, bergen, rivieren, zeeën, dieren, wolken, lucht…….

  Like

 3. @Eric Wat leuk ik ontmoet je in het NU! 🙂

  Prachtig he onze natuur! Zo was ik laatst bij de Keukenhof in Lisse wat een belevenis vol kleuren. Ik ben allemaal mensen tegengekomen waar ik het bestaan niet van af wist. Er valt nog zoveel te ontdekken hier op aarde!

  Like

 4. Pingback: Jan Bor over OnZen | doorzie

 5. Binnen het universum is er op de aarde in de mens dus een idee van afgescheidenheid gecreëerd. Het is goed dat te doorzien maar daarmee is het idee niet weg. We hebben deze illusie dus nodig om ons te herinneren dat we allemaal een stukje van het geheel, de eenheid zijn. Uiteindelijk gaat het erom de verbinding tussen onze aardse menselijke denkbeleving en onze natuurlijk gevoelsbeleving te herstellen.

  Like

 6. @ Eric: alle gedachten zijn zonder uitzondering van jou. Als je dat ontkent (‘niet wilt weten’) ben je heel oneerlijk en onvolwassen bezig. Ook de creatieve fantasie van een concrete kloof of afscheiding tussen het bedenken van gedachten en het ontvangen daarvan is van jou. Jij bedenkt die idee, en jij ondervindt ook de consequenties ervan. Als je dat (hardop) erkent komt ze helemaal tot oplossing – ze bestaat sowieso slechts uit gebakken lucht. 🙂

  Like

 7. Als ik werkelijk mijn gedachten zelf zou denken dan kan ik dus elk moment van de dag zelf bepalen wat ik denk. Ga eens een paar minuten in stilte zitten. Probeer eens aan iets bewust te denken…Knap als het je lukt.

  Like

 8. Er is geen praktijk zonder theorie, Eric. Net zoals er geen non-duaal is zonder duaal, geen licht zonder donker, geen denkbeeldig zonder reëel, geen eeuwig zonder tijdelijk, etc. De enige eenduidige factor, dat ben jezelf. Jij bent immers de bron van alle theorieën die aan je ervaringen ten grondslag liggen. Ook de zelf-ontkenning (‘ik wil niet weten dat ik de schepper van mijn scheppingen ben’) is van jou. 🙂

  Like

 9. Voor de laatste maal ik ben de ontvanger van gedachten wat daarvan ervan als waarheid aanneem is het enige wat ik schep. Ik ontken daarmee dus helemaal niet dat ik iets kan scheppen. Maar jou iets aan je verstand brengen is onmogelijk blijkbaar!

  Like

  • Er staat geen betonnen muur of scheidingswand tussen de schepper (geest, ‘Yang’) en de ontvanger (materie, ‘Yin’), Eric. Het onderscheid tussen hen is abstract en dus denkbeeldig. Raad eens wie het bedenkt en wie het ontkent? Zijn naam begint met ‘E’. 🙂

   Like

 10. Je blijft ontkennen dat jij de bron bent van de ideeën waarop je ervaringen berusten, en ook dát ontken je dus. Dat is erg oneerlijk en onvolwassen van jou, Eric.

  Like

 11. Het is oneerlijk dat jij mij gek probeert te maken met je oeverloze onbenullige gezever!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Like

 12. Ik ben de bron van de ideeën waarop mijn ervaringen berusten……Voor jou geldt dus hetzelfde…..Want we zijn één….zo niet plaats je jezelf buiten mij……

  Like

 13. Net hetzelfde als die Michael Jacobs….Je ontkent dat je de schepper bent van je gedachten….Oké en dan? Dan kan ik ze opeens uitschakelen of zo en wordt alles helder of duidelijk?!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s